De renner

Herman Vanspringel

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Homepage-herman-1.png

Hij werd vooral populair door wedstrijden die hij bijna won. In de Ronde van Frankrijk 1968 leek op de laatste dag de tijdritspecialist uit de Belgische Kempen met een voorsprong van 16 seconden op de Nederlander Jan Janssen bijna zeker van zijn zaak. Maar dat pakte dus heel anders uit. Herman Vanspringel blokkeerde in de slotfase, terwijl Janssen juist toen pas goed op stoom kwam. Het kostte Vanspringel de eindzege: hij kwam 38 seconden tekort voor de Tourzege.

Hij werd ook nog eens tweede in de Ronde van Italië 1971 en derde in de Ronde van Spanje 1970. Hij pakte ook twee keer naast de zege in Paris-Roubaix. Bij het Wereldkampioenschap van 1968 stuitte hij op de Italiaan Vittorio Adorni en moest hij genoegen nemen met de zilveren medaille. In 1971 had Vanspringel een contract getekend bij de Molteniploeg van Eddy Merckx. De Kempenaar werd dus een superknecht voor de kannibaal en mocht slechts af en toe voor zijn eigen kansen rijden. In 1972 werd de meesterknecht op het allerlaatste moment uit de Tourploeg geschrapt, omdat hij voor het volgende jaar al een overeenkomst had getekend met Rokado. In de periode na de Tour mocht hij geen grote wedstrijden meer rijden en kwam hij als enige van zijn ploeg aan de start in Zottegem, toch wist hij de overwinning te behalen.

Ondertussen had hij wel de bijnaam “Monsieur Bordeaux-Paris ” gekregen. Met zeven overwinningen is Herman Vanspringel de recordman in de monsterrit Bordeaux-Parijs. Rond 2 uur met slaperige ogen verzamelen in het duister van Bordeaux. Vervolgens in Poitiers achter de brommer en 560 km achter de brommer en fietsen naar Parijs. In 1974 deelde hij met de Fransman Régis Délépine de eerste prijs na de verkeerde weg te zijn op gestuurd.

Hij won vijf tourritten en in 1973 pakte hij als niet-sprinter toch de groene trui van het puntenklassement. Op zijn indrukwekkende erelijst staan bijna alle grote eendagskoersen. Zo won hij Gent-Wevelgem 1966, de Ronde van Lombardije 1968, de Omloop Het Volk 1968, Parijs-Tours 1969, de Grote Landenprijs 1969 &1970, de Trofeo Baracchi 1969, de Brabantse Pijl 1970 & 1974), het Kampioenschap van Zürich 1971, het Belgisch kampioenschap 1971 en de E3-Prijs 1974.

In de grote rondes behaalde hij ritzeges en ereplaatsen. Zo werd hij derde in de Vuelta 1970 en tweede in de Giro d’Italia1971.

Herman Vanspringel was beroepsrenner tussen 1965 en 1981. In die zeventien jaar als beroepsrenner was, won Herman Vanspringel in totaal 136 wedstrijden!

ONTHULLING BORSTBEELD HERMAN VAN SPRINGEL

Na de 34 e editie van de “Herman Vanspringels Diamond” in Grobbendonk werd ter ere van Herman Vanspringel een borstbeeld onthuld. Voor een zichtbare geëmotioneerde oud-wielrenner is dit een bijzonder eerbetoon voor zijn lange en grootse carrière als wielrenner maar ook als mens die Herman altijd is geweest; een stille maar warme sociale kempenaar, met het hart op de goeie plaats. Herman wordt ondersteund door Marianne Verhaert, burgemeester van Grobbendonk en Lieven Janssens, burgervader van Vorselaar.

Boek

Een nieuw boek over Monsieur Bordeaux-Paris Herman Vanspringel @ Herman Vanspringels Diamond

Telefonisch kan u het boek reserveren via Wielercomité Vorselaar: Jan Vervoort, 0475/93 59 17 of door een mail te sturen naar WCVvzw@gmail.com. Het boek kost 40 euro. De opbrengst gaat volledig naar de organisatie van de ” Herman Vanspringels Diamond”.

In “Herman Vanspringel @ Herman Vanspringels Diamond, Diamonds For Ever” worden alle belangrijke overwinningen van Monsieur Bordeaux-Paris beschreven. Als supporter was het voor Luc Wuyts de logica zelve om enkel en alleen de succesmomenten van zijn wielerheld te beschrijven. In het boek zijn woordelijk de interviews met Herman weergegeven -met af en toe een sappig woordje Kempens dialect- om zo een beeld te geven hoe de Grobbendonkenaar zijn succesrijke wielercarrière heeft beleefd en hoe hij als mens in elkaar zit.

Het tweede gedeelte van het boek schetst de evolutie van de wielersport tussen 1945 en 2030. Luc Wuyts doet dit aan de hand van zijn betrokkenheid met de wielersport sinds 1974 als bestuurslid en latere voorzitter van het Koninklijk Wieler-Sportcomité Kalmthout. De Wisselbeker Herman Vanspringel die in 2002 omgedoopt werd tot Herman Vanspringels Diamond is daarbij een bijzonder item. Deze nieuwelingenwedstrijd werd 25 jaar in Kalmthout georganiseerd om daarna tussen Duffel en Vorselaar zijn verloop te kennen. De intense samenwerking tussen de Duffelse Wielervrienden en Wielercomité Vorselaar bracht de Herman Vanspringels Diamond naar ongekende successen met als motors het enthousiasme en de werkkracht van Jan Vervoort en de stuwende kracht van burgemeester Lieven Janssens. In het boek brengt Mark Uytterhoeven ook nog een schitterend hoofdstuk voor zijn wielerheld zoals alleen Mark Uytterhoeven dit kan.